Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER), aylık olağan toplantısında Memorial Antalya Onkoloji Merkezi’nden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan’ı DoubleTree by Hilton Antalya City Centre’da ağırladı. İş insanları: Kanserden nasıl korunurum.
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER), aylık olağan toplantısında Memorial Antalya Onkoloji Merkezi’nden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan‘ı “Ailemi ve Kendimi Kanserden Nasıl Korurum?” başlıklı sunumu için DoubleTree by Hilton Antalya City Centre’da ağırladı.
‘Sosyal destek tüm sürece yayılmalı’
AGİDER üyelerinin eksiksiz katıldığı toplantıda AGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Figen Sayın Yıldıran, tıbbi olarak tanısı konan kanser hastalarının uzak ve yakın çevreleri, çalıştıkları kurumlar, sağlık personeli ve sigorta şirketleri de dahil olmak üzere ilk dönemlerde aldıkları maddi-manevi desteği hastalık uzayıp da yıllara yayıldıkça göremediklerini söyledi. Dr. Figen Sayın Yıldıran, şöyle devam etti: “Yalnızca hasta değil, yakınlarına da destek olunmalıdır. Destek konusunda aile, akrabalar, arkadaşlar yanında hasta derneklerine, devletin sosyal hizmetlerine büyük görev düşmektedir. Yapılması gereken; sosyal desteğin bu uzun sürece yayılmasıdır. Süreç sırasında farklı gereksinimlere farklı çözümler üretilmelidir.”
Vücudumuzda kanser neden olur?
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserin dünyanın öncelikli problemi olduğunu belirterek, “Alınacak bazı tedbirlerle tedavi sürecinde etkili sonuçlar alabiliyoruz. Ancak bu hastalığın uzun soluklu bir tedavi gerektiğini ve bu sürecin çocukluktan itibaren başlanması gerekiyor. Çocuklarınızdaki kansere neden olabilecek durumları ortadan kaldırabilmek için önce kendi yaşamınızda revize yapmanız gerekiyor” dedi.
‘Kalıtsal geçişlere dikkat edilmeli’
Kanserin nedenleri ve oluşum süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özdoğan, bunların yüzde 50 sigara, aşırı kilo, virüs ve bakteriler, ultraviyole ışınlar, alkol ve kimyasal karsinojenler, yüzde 35 yaşlılıkla ilgili rastgele mutasyonlar ve yüzde 15 de kalıtsal geçişler olduğunu dile getirdi.
İşlenmiş gıda, şeker, tuz tehlikesi
Prof. Dr. Özdoğan, bilinçli bir toplumun kanser vakalarıyla rahatlıkla mücadele edebileceğini belirterek, özellikle işlenmiş gıdaların tehlike seviyesinin yüksek olduğunu, toplumun büyük bir çoğunluğunda da tuz tüketiminin ve şeker kullanımının artmasıyla kanser riskinin arttığına dikkat çekti.
Sigara kullanımının tüm kanser çeşitlerinin dörtte birinde neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Türkiye’de yılda 200 bin kanser teşhisi konulduğunu, sigaranın ortadan kalkması ile yılda 50 bin kanser vakasının bitebileceğini söyledi. Her 10 kanserden 5’inin önlenebilir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özdoğan, düzenli sağlık kontrollerinin hayat kurtardığını hatırlatarak, ‘İş insanları: Kanserden nasıl korunurum’ başlığında merak edilen tüm soruları yanıtladı.
AGİDER Başkanı Dr. Figen Sayın Yıldıran‘a ve üyelerine ayrı ayrı teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, sunumun ardından üyelerle birlikte fotoğraf çektirdi.