48. Altın Portakal Film Festivali kapsamında Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) ve İstanbul Aydın Üniversitesi ve AKSAV işbirliğiyle Dedeman Otel’de “Kadın ve Girişimcilik” paneli düzenlendi.

 

“Girişimcilik Ekseninde Kadının Özgürlük Alanına Bakışı” ve “Erkek Egemen Toplumda Kadının Sosyal Statüsünün Biçimleniş Öyküsü” başlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen panele ilgi büyük oldu. Çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık bir grubun ilgiyle izlediği panelin “Girişimcilik Ekseninde Kadının Özgürlük Alanına Bakışı” başlıklı ilk oturumuna İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu – Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, Akan Mimarlık Kurucu Ortağı – Türk Kültür Kurulu Kurucu Başkanı Tanju Verda Akan, Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı Dr.Figen Sayın, Elmacıoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı-Kayseri Sanayi Odası Meclis Üyesi Sema Elmacıoğlu konuşmacı olarak katılırken; “Erkek Egemen Toplumda Kadının Sosyal Statüsünün Biçimleniş Öyküsü” başlıklı ikinci oturumda ise Arı Grubu Başkanı- Avukat Ural Aküzüm, CNN Türk Editörü Ahu Özyurt, Eski Devlet Bakanı -CHP Parti Meclisi Üyesi Önay Alpago ve oyuncu- marka yöneticisi Eyşan Özhim birer konuşma yaptı.

Panelin amacının, kadınların girişimciliğini hak ettiği noktalara taşımak olduğunu belirten AGİDER Başkan Yardımcısı Dr. Figen Sayın, “Girişimcilikte başarılı olmak için sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, siyasetçiler, üniversiteler ve basının birlikte çalışmalar yapması gerektiyor. Panel bu anlamda insanları bir araya getiren bir platform olduğu için çok anlamlı oldu” dedi.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman ise dünyadaki kadın oranlarına değindi.Yapılan araştırmalara göre dünyada 190 devlet başkanı bulunuyor ve bunların sadece 9’u kadın. Ülkelerin parlamentolarının ise sadece yüzde 13’ü kadınlardan oluşuyor. Kurumsal sektörde yönetici konumundaki (CEO) kadınların sayısı yüzde 15-16 iken, sivil toplum kuruluşlarında yüzde 20 oranında olduğunu söyledi.

Panele konuşmacı olarak katılan panelist girişimci kadınlar, toplumda erkek egemen görüşlerden, kadınların iş yaşamındaki güçlüklerinden, cinsiyetten kaynaklanan engellerden, iş yaşamı dışında toplumsal statü olarak bulunduğu konumdan, bu konumun nasıl şekillendiğinden, aile içi şiddetten, şiddet oranlarından, medyanın kadına, şiddete yaklaşımından ve bu olumsuzluklara karşı neler yapılabileceğinden bahsedip kadının toplumsal ve ekonomik konumunu ortaya koyan araştırmalara değindi.

Panelde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın danışmanı Emrah Kaya da söz aldı. Başkan’ın selamlarını ileten Kaya, Antalya Meslek Edindirme Kursları’nda AGİDER’in desteğiyle girişimcilik programının olmasını önerdi. Panel, AGİDER’in aracılığıyla mesleki eğitim alan kadınlara sertifikalarının verilmesi ve ardından İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın panel konuşmacılarına verilmek üzere gönderdiği plaketlerin sunumuyla sona erdi.

 

Panelde güldüren sürpriz!

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Cihangir’de ‘köylü kadını’ kılığına bürünüp gezen ve ‘güzel kadın’ rollerinden farklı rollere de bürünebileceğini gösteren oyuncu ve marka yöneticisi Eşyan Özhim, ‘Kadın ve Girişimcilik’ paneline ‘şiddet gören köylü kadını Hatice’ kılığında geldi. Magazin basını tarafından özel hayatına yapılan müdahaleden rahatsız olduğunu dile getirmek ve şiddeti protesto ettiğini göstermek amacıyla bu kılıkta geldiğini belirten Özhim, görünümüyle izleyenlerin yüzünü güldürdü.

Dünyada “kadın” rakamları

İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman, kadınlara verdiği destek nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bazı istatistiki bilgiler verdi. Dalaman şunları söyledi: “Yapılan araştırmalara göre dünyada 190 devlet başkanı bulunuyor ve bunların sadece 9’u kadın. Ülkelerin parlamentolarının ise sadece yüzde 13’ü kadınlardan oluşuyor. Kurumsal sektörde yönetici konumundaki (CEO) kadınların sayısı yüzde 15-16 iken, sivil toplum kuruluşlarında yüzde 20 oranında. ABD’de yapılan araştırmada çıkan sonuçlara göre ise erkek CEO’ların üçte ikisi çocuk sahibiyken, kadınların oranı üçte bir.”