Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) tarafından, Antalya’da bir otelde “Güçlü Kadınlar, Başarılı Sporcular” temalı “Kadın ve Spor Paneli” düzenlendi.

 

Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) tarafından, Antalya’da bir otelde “Güçlü Kadınlar, Başarılı Sporcular” temalı “Kadın ve Spor Paneli” AGİDER Başkanı Dr. Figen Sayın Yıldıran’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele, dernek üyesi Çiğdem Teker’in annesi, oyuncu ve sporcu Cennet Teker, Manş Denizi’ni geçen ilk Türk kadını yüzücü Nesrin Olgun Arslan, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Gültekin ile öğrenci ve sporcu Yağmur Aydoğan katıldı.

Dernek Başkanı Yıldıran, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türkiye’de kadınlardan başlayarak beden ve ruh sağlığına dikkati çekmenin, spor ve sağlıklı hayat tarzıyla insanların yaşam kalitesini artırmanın önemini vurgulamak için panel düzenlediklerini söyledi.

Kadınlar vasıtasıyla tüm aile fertlerinin yaşam biçimlerinde spor ve sağlıklı yaşamın yer almasını sağlamak istediklerini anlatan Yıldıran, insanın hayatında sporun önemine işaret etti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacı Caferoğlu da spor yapan kadınların sayısı arttıkça spordaki başarının da arttığını söyledi. Son yıllarda 2 bin 80 madalyayı kadın sporcuların kazandığına dikkati çeken Caferoğlu, 2012 Londra olimpiyatlarında kadın sporcuların erkek sporculardan daha fazla olduğunu, bazı branşlarda olimpiyatlara ilk kadın takımlarının girdiğini bildirdi. “Kadınlarımızın olduğu her yerde başarı kendiliğinden geliyor” diyen Caferoğlu, sağlıklı toplumlar için insanlığa değer vermek gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından geçilen panelde sporun önemine işaret eden Prof. Dr. Meral Gültekin, diyet yapmanın aç kalmak anlamına gelmediğini, sağlıklı yaşam için sporun şart olduğunu söyledi.

İnsanın hayatta kalabilmesi için kasların önemli olduğuna değinen Gültekin, “Kaslarımızı korumalıyız, onlarla güç sağlıyoruz. Binlerce kişi üzerinde yapılan araştırmalar, fiziksel aktivitenin ömrü uzattığını ortaya koyuyor. Kişinin fiziksel aktivitesi ne kadar yüksekse, yan gelip oturana göre ölüm oranı daha az” diye konuştu. Kişinin hareketliliği ne kadar fazlaysa kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin o kadar az olduğunu bildiren Gültekin, hayatı boyunca spor yapan kişinin ileri aşamada sporu bırakmasının, hiç yapmayana göre daha tehlikeli olduğunu kaydetti.

Yıllarca yatıp ileri aşamada spora başlayanların ölüm riskinin de hiç spor yapmayanlara göre azaldığını aktaran Gültekin, şöyle konuştu: “Hiçbir şey için geç değildir. Her an için hayatımıza hareketliliği sokabiliriz. Düzenli aktivite ölümü yüzde 29 azaltmaktadır. Fiziksel aktiviteyi artırmak için kilo hiç önemli değil. Kilo kaybıyla egzersizi karıştırmayın. Eğer siz hareketliyseniz, hiç hareket yapmayan zayıflara göre daha sağlıklısınız. Kaslarımızı korumaya çalışalım. Ne kadar kas o kadar enerji harcarız. Kas kuvveti yüksek olanların ölüm riski düşük.”

Manş Denizi’ni geçen ilk Türk kadını ve yüzücü Nesrin Olgun Arslan da yüzmenin sağlık için önemli bir spor olduğunu, emekli olan eşiyle yarışlara katıldıklarını söyledi. Programda diğer panelistler de sporun önemini anlattı.